Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Σε τροχιά… εξωστρέφειας έχει μπει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, η οποία έχει θέσει ως βασικό στόχο τη δημιουργία σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας με την ελληνική διασπορά μέσω των ομογενειακών οργανώσεων και των πανεπιστημίων όπου εργάζονται και φοιτούν ομογενείς.

Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, η σχέση συνεργασίας θα είναι αμφίδρομη και το κέρδος διπλό.

Από τη μία πλευρά η Έδρα Ποντιακών Σπουδών θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αρχεία και άλλο υλικό που διαθέτει η ομογένεια, τα οποία θα τη βοηθήσουν στην έρευνά της. Από την άλλη, οι ομογενείς θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται εμπεριστατωμένα για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και ασχοληθούν και οι ίδιοι με την έρευνα.

«Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ και πρωτίστως οι περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου υπάρχουν πολλές ενεργές κοινότητες Ποντίων, στις οποίες μπορεί να υπάρχουν άτομα που διαθέτουν σημαντικό αρχειακό υλικό. Όμως, σχέσεις μπορούν να δημιουργηθούν και με ομογενειακές οργανώσεις του Καναδά, της Αυστραλίας και άλλων περιοχών», τόνισε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης στο ethnos.gr.

Κομμάτι αυτής της στρατηγικής εξωστρέφειας είναι και η σειρά των τεσσάρων διαλέξεων για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε μέσω διαδικτύου. Προκειμένου δε να διευκολυνθούν οι Έλληνες της διασποράς, η επιστημονική ομάδα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών σχεδιάζει τη μεταγλώττισή τους, κυρίως στα αγγλικά και τα ρωσικά.

(Φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών) - pontos-news.gr

Leave a Reply